Standa Tikal - popotnik

Funkcionalno spodnje perilo agtive: "... idealen pod vsemi oblačili, se ne umaže in ne smrdi niti pri večkratni uporabi."

Standa Tikal cestovatel

Južna Amerika 2019 - Norveška 2016 - Okoli Afrike 2016 - Okoli Afrike 2015 - Okoli Afrike 2014 - Okoli Afrike 2013 - Oman 2012 - Kirgizija 2010 - Aljaska 2009 - Sicilija 2008 - Sirija 2008 - Madžarska 2007 - Andora 2006 - Škotska 2005 - Na koncu sveta 2005 - Francija 2003 - Italija 2003

 

Stanislav Tikal - izkušnje s potovanj po svetu - priprave na potovanje v Ognjeno deželo decembra 2022

Leta 2017 sva motorja poslala v Montreal v Kanadi in se odpravila na potovanje po ZDA, kjer sva obiskala vse nacionalne parke in uživala v čudoviti naravi. Vrhunec tega potovanja je bil obisk San Francisca, Los Angelesa in nazadnje San Diega, da bi se čim bolj približali Mehiki. Tam smo za eno leto pustili kolesa v najetem "skladišču", naslednje leto pa smo zapustili San Diego in odšli v Mehiko. Obiskala sva polotok Baja California in nadaljevala čez Mehiko v Belize, Gvatemalo, Honduras, Nikaragvo do Kostarike, kjer sva v San Joseju želela pustiti kolesa še za eno leto. Žal nismo našli primernega parkirišča. Težava je bila v administraciji. Motorna kolesa smo morali pustiti v carinskem skladišču v popolnoma nezadovoljivih razmerah. Eno leto so bili parkirani zunaj na carinskem parkirišču, letos pa je bilo zaradi parkiranja zunaj v srednjeameriškem podnebju tehniki veliko preglavic. Na srečo nam je po vrnitvi čez 12 mesecev uspelo oživiti stroje in nadaljevati pot v Panamo.

Po obisku Paname smo morali priti v Kolumbijo, do katere je nemogoče priti po kopnem. Odločili smo se, da bomo motorje v zabojniku poslali po morju in se z najeto jadrnico odpeljali po Karibih. Teden dni na morju je bil za nas zelo naporen. Kot Evropejci nismo navajeni na to, da bi se pretirano vznemirjali. Skratka, "bruhali" smo do Cartagene, kjer smo se po še enem tednu administrativnih ovir srečali z našimi motorji. Naslednje potovanje so otežile stavke na jugu Kolumbije, vendar so na srečo pogajanja z uporniki dobro uspela in uspelo nam je prečkati mejo v Ekvador ter z letališča v Quitu odleteti domov. Tudi tokrat smo pustili kolesa parkirana zunaj, na milost in nemilost prepuščena lokalnemu podnebju. Nihče od nas ni vedel, da se ne bomo vrnili čez eno leto, ampak veliko pozneje zaradi "zaprtja Covida".

Je že jesen 2022 in s punco se odpravljam v Quito v Ekvador, da bi preverila stanje motorja, ki je že tri leta in pol neprostovoljno parkiran v Ekvadorju! Iz Kostarike sem vedel, kaj lahko vreme naredi s strojem po enem letu mirovanja, zato pred naslednjim potovanjem nisem želel ničesar prepustiti naključju. Odločil sem se, da bom 14-dnevne počitnice namenil popolnemu servisiranju kolesa, prosti čas pa preživel na potovanju po Ekvadorju. Moja črna pričakovanja so bila izpolnjena. Kolo sem našel v stanju popolnega odpada in ga začel razstavljati ter pregledovati poškodbe. Elektrika, pnevmatike in celoten sistem za gorivo so popolnoma pokvarjeni! Na srečo sem od doma prinesel nov akumulator, veliko orodja in rezervnih delov, zato sem se lotil popravila in po tednu dni dela mi je kolo spet zaživelo. Veselje je bilo veliko! Vendar sem motocikel parkiral nazaj na svoje mesto in z najetim avtomobilom sva se odpeljala po Ekvadorju. Ob naslednji vrnitvi čez dva meseca se ne bomo več zadrževali, temveč bomo le prečkali Ekvador in čim hitreje nadaljevali pot v Peru. 

Ekvador je čudovita in posebna država. Kot pove že ime, leži na ekvatorju. To pomeni, da sta praktično samo dva letna časa - pomlad in poletje. Dan je razdeljen natanko na polovico, saj se ob 6. uri zjutraj hitro začne svitati, ob 18. uri pa se hitro stemni. Ponoči je prijetno hladno, okoli 12-15 stopinj, čez dan pa se temperature lahko dvignejo do 26 stopinj, kar je dobro. Edina razlika v primerjavi z našimi navadami je, da ste od trenutka prihoda na letališče v Quitu na nadmorski višini več kot 2.500 metrov. m. in kamor koli greš, če le ne na pacifiško obalo, si stalno tako visoko in pogosto še višje - 3000 do 4000 m nad morjem. m. To seveda pomeni, da so temperature v 24 urah veliko nižje. Na primer, nahajamo se na nadmorski višini 3900 m.n.m. na poplavljenem vulkanu Quilotoa so doživeli temperaturo 3 stopinje Celzija in bili zelo veseli, da so v svoji sobi kurili v peči. Lahkotno spodnje perilo Nano COOL se je v teh različnih temperaturnih razmerah dobro obneslo, tako pri spanju kot pri uporabi podnevi. Zvečer ali v gorah smo uporabljali funkcionalno spodnje perilo TERMO. Velika prednost te pralnice je takoj opazna, ko morate oprati oblačila. Na soncu se zelo hitro posuši in je pripravljen za nadaljnjo uporabo. Sam uporabljam spodnje perilo Nano Agtive od leta 2010, ko sem z njim potoval v Kirgizijo. Ker je bil tako uporaben, sem ga uporabljal tudi pri projektu "Okoli Afrike" v letih 2013-2015, ko smo z avtomobilom obkrožili celotno afriško celino in prevozili približno 40.000 kilometrov. Seveda so se stvari, ki jih uporabljam, z leti zelo obrabile. Vsekakor pa to ne zmanjšuje njihove funkcionalnosti. 

Če bo šlo vse po načrtih, se bomo decembra odpravili iz Ekvadorja v Peru in nato v Čile, in če bo tehnologija delovala in bomo vse fizično in časovno zmogli, bomo poskušali doseči Ognjeno deželo. Naš cilj bo Punta Arena v Argentini. Če bo prišlo do težav, bomo odpotovali le do Čila, od koder sem poskrbel za prevoz kolesa nazaj v Evropo. To bo nekoliko časovno omejeno, vendar sem prepričan, da nam bo uspelo. Leta 2009 sem obiskal Aljasko in Prudhoe Bay, najsevernejši kraj v Severni Ameriki, in rad bi dosegel najjužnejši kraj - mesto Ushuaia.

 

Vypíše pouze produkty skladem
Bulgarian
bg
Čeština
cz
English
en
French
fr
German
de
Hungarian
hu
Italian
it
Polish
pl
Romanian
ro
Slovak
sk
Slovene
sl
Spanish
es
Ukrainian
uk