CDC: Razkuževanje z mikrovalovi

Druge metode sterilizacije

Smernice za razkuževanje in sterilizacijo v zdravstvenih ustanovah (2008)

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC)

Druge metode sterilizacije

Smernice za razkuževanje in sterilizacijo v zdravstvenih ustanovah (2008)

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC)

 

Mikrovalovna pečica


Mikrovalovi se v medicini uporabljajo za razkuževanje mehkih kontaktnih leč, zobozdravstvenih instrumentov, zobnih protez, mleka in urinskih katetrov za intermitentno 925-931 avtokateterizacijo. Vendar pa je treba mikrovalovne pečice uporabljati le z izdelki, ki so združljivi (npr. Ne topi se) 931. Mikrovalovi so visokofrekvenčni valovi, ki se običajno uporabljajo pri frekvenci 2450 MHz. Mikrovalovi povzročajo trenje med molekulami vode v izmeničnem električnem polju. Medmolekularno trenje, ki izhaja iz vibracij, ustvarja toploto in nekateri avtorji menijo, da je učinek mikrovalov odvisen od proizvedene toplote, medtem ko drugi domnevajo, da gre za netermični smrtonosni 932-934 učinek. Prva poročila so pokazala, da so mikrovalovi učinkovit mikrobicid. Mikrovalovi, ki jih proizvaja domača mikrovalovna pečica (2,45 GHz), popolnoma inaktivirajo bakterijske kulture, mikobakterije, viruse in spore G. stearothermophilus v 60 sekundah do 5 minutah, odvisno od okuženega organizma 933, 935-937. Druga študija je potrdila te rezultate, vendar je tudi ugotovila, da so za sterilizacijo morda potrebne mikrovalovne pečice z večjo močjo 932. Popolno uničenje Mycobacterium bovis je bilo doseženo v 4 minutah izpostavljenosti mikrovalovom (600 W, 2450 MHz) 937. Učinkovitost mikrovalovnih pečic za različne namene sterilizacije in razkuževanja je treba preskusiti in dokazati, saj preskusni pogoji vplivajo na rezultate (npr. Prisotnost vode, mikrovalovna energija). Sterilizacija kovinskih instrumentov je mogoča, vendar so potrebni določeni previdnostni ukrepi. 926. Domače mikrovalovne pečice morda nimajo enakomerne porazdelitve mikrovalovne energije po celotnem suhem prostoru (na pritrjenih medicinskih pripomočkih so lahko vroče in hladne točke), zato so lahko območja, ki niso sterilizirana ali razkužena. Predlagana je bila tudi uporaba mikrovalovnih pečic za razkuževanje katetrov pri občasni uporabi. Raziskovalci so ugotovili, da so testirane bakterije (npr. E. coli, Klebsiella pneumoniae, Candida albicans) so bili odstranjeni iz rdečih gumijastih katetrov v 5 minutah 931. Mikrovalovi, ki se uporabljajo za sterilizacijo medicinskih pripomočkov, niso bili odobreni s strani FDA.

Prilagojeno iz vira: https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/sterilization/other-methods.html
Centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), Nacionalni center za nove in zoonotične nalezljive bolezni (NCEZID), Oddelek za spodbujanje kakovosti v zdravstvu (DHQP)

Opozorilo: zavesa NBX DRA FIX vsebuje kovinsko pritrdilno žico, ki jo je treba pred vstavitvijo v mikrovalovno pečico odstraniti (izvleči)!

 

Vypíše pouze produkty skladem
Bulgarian
bg
Čeština
cz
English
en
French
fr
German
de
Hungarian
hu
Italian
it
Polish
pl
Romanian
ro
Slovak
sk
Slovene
sl
Ukrainian
uk